~:::Furui Arubamu:::~

By: Sira Sain

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 15-Jul-2006 12:00 Email | Share | Bookmark
From Kamegawa with luv...

01
02
03
04
05
06
doh dah mengembang...
ini tepungnya...
bulatkan dan canai...
buat jgn tak buat...
ready utk dibakar!
guna toster setto...
yg menjadi hasilnya...
yg kureng menjadi...
chef cooknya sebelah kanan...
aksi belakang tabir...
dan lagik...
last one...
Quote:
Oleh sebab tersalah faham...ada ler orang tu kena wat aktiviti tambahan ...sebelum masuk kelas Iqra dan kelas memasak Roti Sihat Dari Egypt ...tq tuan rumah atas dan bawah kerana sudi menerima tuan hamba berehat buat seketika ...semasa kelas memasak berjalan, sumer barang2...berjalan dari tempat asalnya ..sbb kaum ibu sibuk di lab ...terima kasih khas buat pihak penaja!



p/s:Dapat satu lagi ilmu di dapur... ...yg penting kumpul resepi dulu ...experiment nanti2 lah bila angin Tenggara datang melanda.. !

Quote:

*ROTI SIHAT DARI EGYPT*
900 gm tepung(sama brand yg wat capati ari tuh..)
-1 1/2 cup warm water(tambah jika perlu sehingga tidak melekat di jari2mu)
-2 t/s yis
-1t/s salt

Caranya:

-Cam wat donut gak....seeloknya gaul yis ngan tepung dulu yer baru masukkan air dan garam.
-biarkan doh yang di"wrap"mengembang dua kali ganda saiznya.
-ambil doh dan bulatkan sebesar bola golf.
-canaikan nipis cam capati gak (sebelum tu tepung-tawarkan sedikit ngan lebihan tepung yg ada) dan asingkan setiap satu sbb ianya mudah melekit antara satu sama lain.
-Lepas tu bolehlah dibakar gunakan toaster kalau ada pada dlm 5-6 minit..ataupun deshirenji (yg memang dah set utk toaster..cuma adjust minitnya )
-sejukkkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara...ikut tuan punya resepi boleh tahan lama mengikut cara penyimpanan.(dorang mkn 2 kali seminggu for b/fast tu)
-Juga sesuai untuk dibuat roti sandwich/roti pita...boleh juga dimakan ngan masakan ayam ala Pakistan yg blajar ari tuh!

*Roti yg menjadik bila kembang elok kat dlm denshirenji boleh nampak dah masa dibakar(seakan roti puri)....harap maklum!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net