~:::Furui Arubamu:::~

By: Sira Sain

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 2-Dec-2005 00:00 Email | Share | Bookmark
Masuk lab...

failed...tersangatlah frustnya!
roti roll yg jadik roti manis..boleh tukar ker?
yatta...ujikaji kali ke-3 berjaya!
doh piza yg diuli oleh pembantu rumah...kena tambah gaji nih!
softo pan dari hubby tersayang...omedetou!
donut ala2 Mister Donut...bentuk masih dlm ujikaji lagik!
raisin pan...
sesame pan...pertama kali guna timer!
inilah dia wajah pembantu rumahku...
close-up sikit kasi clear...11 menu utama!
bersama manual dlm Nihonggo...tension bila jumpa cik kanji nih!
ada 27 jenis resepi utk diujikaji kat lab...
Sejak abah bawak balik "pembantu rumah" 10 November lepas sebagai hadiah hari lahir(tup2 bawak balik jer) timakasih daun keladi,tahun depan boleh bawak balik lagi pembantu rumah yg lagi canggih yer ..(agaknya sian kat ibu yg ada problem sakit2 bahu),kerja ibu makin bertambah kat lab..asyik buat eksperimen jer sampai ber.... di minggu pertama jer tuh!
Mula2 dapat pembantu rumah ingatkan kerja berjalan lancar tapi tidak semudah yg disangka..baru masuk kerja dah buat hal ...inilah rentetan peristiwa yang berlaku kat lab yg sentiasa dibuka 24jam...

Quote:
Eksperimen 1~10 November(panas2 bawak balik terus semangat nak mencuba):Ujikaji membuat roti benggali~doh bantat sebab tak diuli sekata...

Eksperimen 2~13 November: Ujikaji utk doh roti rorupan...juga doh tidak berhasil diuli sebati...terus guna tangan utk uli doh roti roll tapi jadik roti manis(sbb nak sekali bakar jer) malas nak menunggu dah lewat malam...

Eksperimen 3~15 November:Balik2 kelas Nihongo dan lepas berguru ngan sensei barulah confident nak buat lagik ujikaji,kali nih masih lagi roti benggali tapi saiz kecik maklumlah masih try n error dan Alhamdulillah projek ketiga berjaya dan kesilapan sebelum nih dikenal pasti..yatta..

Eksperimen 4~16 November: Ujian utk doh pizza sebelah petang utk makan2 ptg 2 keping..Alhamdulillah pizzaku pertama kali lembut tak terkata...sekejap lesap sekelip mata. :-
Malamnya projek disusuli oleh hubby yg teruja tgk isterinya asyik kat lab memanjang...softo roti saiz besar yg menemui kejayaan juga!

Eksperimen 5~20 November:Menguji ke atas doh donut dari resepi yg diberi ...nikmat tak terkata dapat makan panas2 dan donut yg begitu gebu dan lembut...donut yg byk boleh hilang sekelip mata jugak...cuma susahnya nak terap akibat doh yg terlalu lembut..rupa tak dapatlah yg macam kat Mister Donut..cuma lembutnya dah seiras...cukup berpuas hati maklumlah kali pertama!
Malamnya masuk lab lagik dengan cubaan roti kismis pulak...jugak projek berjalan lancar!

Eksperimen 6~1 Disember: Rehat dari lab lama skit sbb dah jemu minggu pertama bertungkus lumus over time(maklumlah baru bercinta ngan breadmaker) teringin pulak nak eksperimen guna setto/timer malamnya...jugak cubaan berjaya setelah lunyai buku panduan ...benkyou siang dan malam...cam nak ambik exam lak...pagi nih dengan harum semerbaknya roti bijan mengisi diruang dapur jam 7 pagi menandakan misi telah berjaya.

Syukur banyak2 usahaku tidak sia2 belajar dan belajar dan berguru dengan sensei Kobe dan sensei Nihonggo....arigatou ne!

p/s:Buat kengkawan diluar sana..berbaloi ada "pembantu rumah" bila dah sehati dan sejiwa..dan TIADA masalah lari dari rumah ...pasti menyenangkan kerja dan tiada masalah lenguh2 utk menguli!
Juga tiada masalah memikirkan roti yg dibeli halal atau tidak lebih2 lagi bila kita berada di negara orang nih...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net